12 de novembre del 2007

El català a la Franja

Ahir, el diari La Mañana, de la Catalunya Occidental, va recollir la notícia d’una roda de premsa feta per Guillem Chacón, com a portaveu de l'associació Institut Cultural de la Franja de Ponent en que explicava les activitats previstes per l'associació de cara a la fira Expo, que se celebrarà l'any que ve a Zaragoza.

Pretenen donar a conèixer la realitat lingüística, cultural i nacional de la Franja així com denunciar la situació legal del català a la zona, on no és reconegut oficialment, tot i la promesa del PSOE de fer una Llei de Llengües per a oficialitzar l'aragonès i el català.

La Franja de Ponent, tot i ser molt sovint oblidada, fins i tot pels moviments socials nacionalistes, és el territori de parla catalana on millor es conserva la llengua.

Segons el Centre de Recerca i Documentació Pau Vila, en un cens dels anys 2006 i 2007, a la Franja un 88'8% de la població sap parlar en català, i un 98'5% l’entén, per sobre del Principat, on el percentatge de persones que el parlen és de 84'7 punts i el de gent que l’entén de 97'4. Una situació admirable, tenint en compte que a la Franja el català no s'ensenya a les escoles com a assignatura obligatòria, només com optativa i encara no a tot el territori.

Aquestes dades, però, amaguen una trampa sociològica. Més enllà dels percentatges, el català a la Franja no gaudeix d'un estatus social fort i viu immers en una diglòssia: cap seu de l'administració ni cap representant de la Comunitat o de l'Estat no l'usa oficialment. És per això, que és molt important l'oficialització de la llengua, així com la conscienciació de la importància lingüística de la Franja allà i a la resta de territoris de parla catalana per a la preservació de la llengua.

Per a veure un mapa del català a la Franja prem aquí.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Sí, es curiós. Quan va guanyar les eleccions Marcelino Iglesias, nascut a Bonansa (a 3Km. de la frontera catalana) i sent un reconegut pastor, pensava que per ell seria primordial donar un estatus a la llengua catalana i aragonesa.

Anònim ha dit...

el poder no corromp, el poder espanyolitza!

una lingüista ha dit...

Estaria molt bé que els ponentins poguessin aprofitar l'Expo per divulgar la realitat lingüística i cultural de la Franja!

PD: Gràcies per visitar el meu blog, m'alegrarà molt veure-t'hi sovint!! ;-)

robsup2007 ha dit...

La situació del català a la Franja la conec prou bé i és clar que no es pas dolenta. Existeix un alt interès en aprendre i fer ús de la llengua. Respecte de la llei del govern aragonès a la qual has fet referència fa anys i panys que van dir que seria aprovada i encara s'està esperant... Existeix un temor i una por visceral que no s'enten a fomentar l'ús d'altres llengües fora del principat. I després es parla de diversitat... si algún dia algú ho entèn que m'ho expliqui perque jo de veritat segueixo perplex...

Anònim ha dit...

Gracies per intiresnuyu iformatsiyu