19 de setembre del 2007

Cada dues setmanes mor una llengua

Un estudi de National Geographic a càrrec de David Harrison i Gregory D. S. Anderson ha reafirmat encara més el que ja se sabia: la diversitat lingüística avança vertiginosament cap a la reducció. Segons l’estudi, la meitat de les aproximadament 7.000 llengües que hi ha al món poden desaparèixer aquest segle.

També ha revelat que cada dues setmanes mor l’últim parlant d’una llengua.

Harrison, en una conferència de premsa telefònica, va dir que el vuitanta per cent de la població mundial parla vuitanta-tres llengües, en canvi hi ha 3.005 llengües que en total són parlades només per un 0,2 per cent.

Els impulsors de l’estudi culpen la globalització d’obligar a molta gent a adoptar una llengua dominant per poder conviure amb les normes del mercat, provocant així la desaparició de moltes llengües minoritzades.

Cada vegada que mor una llengua, es perd tota una cultura, tota una manera d’entendre el món i de relacionar-se amb el medi.

Tot i que l’estudi apunta principalment centre i sud Amèrica com a llocs conflictius, no ens cal pas anar tant lluny per trobar testimonis d’agonia d’una llengua, ben a prop podem trobar idiomes com l’occità, l’aragonès o l’asturià – entre d’altres – que oblidats pels governs que els regeixen dia a dia lluiten per sobreviure.

Aquest estudi, com ja s’ha fet tantes altres vegades, evidencia la necessitat imminent d’una consciència ecolingüística real i global, això és un moviment fort en denfensa de la diversitat lingüística, un moviment que defensi les llengües i cultures minoritzades.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hej kara!

Tre interesa artikolo!

Aliflanke, Mi esperas ke vi bone komencis la kurso denove kaj ke tute bonas al vi.
Ni ne parolas de antaux multe, mi esperas vidi vin baldaux! La Kardadeuxanoj estas malaperita en la esperanta movado el Katalunio...
Ankoraux ke certe, tio devas esti pro la treball de recerca...
Suksesu!
Kisojn!

Anna.

Anònim ha dit...

Sò Maria, era tua amiga aranesa. M'enguejaua e e decidit de campar eth tòn perfil ena web de HPcat. E ja tamb era empenta me metut en tòn bloc. Depriment. Açò que dídes de que es parlants d'ua lengua luten entà sauvar-la... Es persones dera mia edat tamb familha aranesa se neguen a parlar en aranés, ja non sonque as persones que vien de dehòra, n'an pro tamb que era tua familha non siuge aranesa entà non parlar-lo tamb tu. Ei eth men cas. Ja pòden hèr tantes hèstes "D'aran per sa lengua" e tot açò que dempus campa. Es qu'auem aprenut er aranés ena escòla som es que mès lo parlam. E sòrt n'e de tu e de bèra auta persona tamb era que parli peth msn, perquè se non, ne jo lo parlaria... Ben ja ac deishi que non vau era pena que te canses deth men comentari. Punets.
P.D Quan ages acabat eth tòn trebalh de recèrca que me shautarie lieger-lo se me dishes...

Anònim ha dit...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Una gran guia de ganar dinero[/b]
Hemos hallado la mejor pagina web en internet de como trabajar en casa. Como nos ha sido de interes para nosotros, tambien les puede ser de interes para ustedes. No son unicamente metodos de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de formas para ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar-dinero-ya.com[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]