13 de setembre del 2008

Guitarra espanyola? Catalana!

Sense ànim de bilbenyejar, és cert que corre una mena, per dir-ne d’alguna manera, de llegenda urbana entre certs sectors de la societat catalana que diu que la guitarra espanyola és en realitat un invent català, com el cacaolat o la ratafia, doncs bé, tafanejant el Diccionari Etimològic d’en Coromines hi he trobat aquesta perla a l’article que parla de la paraula guitarra en si mateixa:

A Itàlia , en el S. XV, es tenia aquest instrument com una invenció catalana […] ghiterra, ab aliis ghiterna vocatur --- Ghiterrae autem usus, propter tenuem ejus sonum, rarissimus est, Ad eamque multo saepius catalanas mulieres carmina quaedam amatoria audivi concinere, quam viros quicpiam eam personare>: seria, doncs, més aviat instrument usat per les dones catalanes, per a cançons d’amor, que no pels homes, segons De inventione et usu musicae, de Johannis Tinctoris, músic del rei de Nàpols, 1445-1511 (cita d’H. Anglès, La Mús. En la Corte de los Reyes Católicos, 24).

Ja sé que amb això no n’hi ha prou per reclamar l’abolició del terme guitarra espanyola de l’imaginari col·lectiu, però si més no aporta una mica de seriositat a la llegenda.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Per fi una actualització! :)

Bon tema d'article... A veure si podem esbrinar-ne quelcom més...

Salut!

m ha dit...

Ué!
Es divertit bilbinejar un poc. Mai saps d'on realment provenen les coses si ens han volgut canviar l'història.

sort per començar aquests dies!

Anònim ha dit...

Eis!! No sabia que l'anomenada guitarra espanyola tenia un orígen català... Perquè després diguin que per internet no se n'apren XD.
Interessant l'article! Punets!
Trasto inútil... No hem deixa coemntar des del meu compte...

Marinetis ha dit...

Per això, davant del dubte, sempre n'hi dic "guitarra clàssica".

Dani ha dit...

Jo el que havia sentit és que era un instrument que havia arribat a la península de la mà dels àrabs. Si aquests àrabs eren els de la Catalunya Nova o el País Valencià o de Balears, ja no ho sé, però crec que la guitarra és invent moro

Anònim ha dit...

Iep!

1. Et comunico que m'he canviat de bloc!

2. Et comunico que volem una actualització!

Salut! ;)

Adrià ha dit...

bones! curiós això de la guitarra!
la mireia ja em va parlar d'aquesta actualització teva...
tot i així, no és que vulgui crear polèmica però per molt que l'origen pugui ser català (que no t'ho nego) on ha tingut més expansió és en la cultura espanyola, per tant... potser el calificatiu q li donem no sigui tan inadequat

bé noi, ja em seguiré passant x aquí.

Adrià (de la uni)

Adrià ha dit...

Bones Roger! sé que no et mires massa això prò bé, així quan t'ho miris t'enduràs una sorpresa.
La mireia ens parla sovint de tu i em va dir, entre altres coses, que t'interessava la fabla aragonesa i tinc entès q estàs fent un curset o no-sé-què. Bé, el cas és q fa un temps q m'he començat a mirar una web q vai trobar q està força bé sobre el tema i he pensat q et podia interessar. A mi, si em passessis info sobre el curset aquest també t'ho agrairia.
http://es.geocities.com/cursetaragones/
En fi, espero haver-te estat útil, ens veiem x la uni!

Adrià

Anònim ha dit...

Salut.

Em sona haver llegit sobre el mot "guitarra" que s'ha atribuït la sonorització de la "k" inicial -i l'aparició de "rr" en lloc de la "r" simple- originals en "kitara" (cítara) a l'acció del basc, semblantment corpus>gorputz, o croce>gurutze.

Si això ho lligam amb el fet que es va parlar basc -o similar- dins almenys una part de Catalunya, les peces encaixen.

A reveure!

Nowel ha dit...

Tu, fill d'espanya, fot el favor d'actualitzar. Sabem on vius.