Ahir, el diari La Mañana, de la Catalunya Occidental, va recollir la notícia d’una roda de premsa feta per Guillem Chacón, com a portaveu de l'associació Institut Cultural de la Franja de Ponent en que explicava les activitats previstes per l'associació de cara a la fira Expo, que se celebrarà l'any que ve a Zaragoza.
Pretenen donar a conèixer la realitat lingüística, cultural i nacional de la Franja així com denunciar la situació legal del català a la zona, on no és reconegut oficialment, tot i la promesa del PSOE de fer una Llei de Llengües per a oficialitzar l'aragonès i el català.
La Franja de Ponent, tot i ser molt sovint oblidada, fins i tot pels moviments socials nacionalistes, és el territori de parla catalana on millor es conserva la llengua.
Segons el Centre de Recerca i Documentació Pau Vila, en un cens dels anys 2006 i 2007, a la Franja un 88'8% de la població sap parlar en català, i un 98'5% l’entén, per sobre del Principat, on el percentatge de persones que el parlen és de 84'7 punts i el de gent que l’entén de 97'4. Una situació admirable, tenint en compte que a la Franja el català no s'ensenya a les escoles com a assignatura obligatòria, només com optativa i encara no a tot el territori.
Aquestes dades, però, amaguen una trampa sociològica. Més enllà dels percentatges, el català a la Franja no gaudeix d'un estatus social fort i viu immers en una diglòssia: cap seu de l'administració ni cap representant de la Comunitat o de l'Estat no l'usa oficialment. És per això, que és molt important l'oficialització de la llengua, així com la conscienciació de la importància lingüística de la Franja allà i a la resta de territoris de parla catalana per a la preservació de la llengua.